Jaký je rozdíl mezi mastí a krémem?

kosmetika, wiki, zdraví -

Jaký je rozdíl mezi mastí a krémem?

Při hledání správné kosmetiky se často setkáváme s různým pojmenováním. Víte však jaký je mezi krémem a mastí rozdíl?

Každý má své benefity a jinak se používá, řeší jiné problémy s pokožkou. Pojďme si to jednoduše popsat.

Hlavní rozdíl mezi krémem a mastí je obsah oleje. Respektive poměr oleje a vody. Zatímco krémy jsou tvořené vodou i olejem ve vyváženém poměru, mast je z většiny olej. 

Krém

Krémy jsou nasycené emulze vody a oleje. Často v poměru 50:50. Jsou ideální pro suchou pokožku, protože voda kůži hydratuje. Krém slouží jako nosič pro účinné látky, které se následně vstřebají do kůže. 

Hlavní výhody krému:

  • rychle se vstřebává
  • nezanechává mastná místa
  • hydratuje suchou pokožku

Díky snadné vstřebatelnosti jsou krémy vhodné pro denní péči, protože nezanechávají kůži mastnou. Krémy se snadněji roztírají, používají se proto na větší plochy kůže (například obličej). Po vstřebání krému je pokožka hydratovaná a může dýchat.

Vyrobit krém je náročný proces, který vyžaduje vybavení, zkušenosti a potřebná potvrzení.

Krémy obohacené o kanabinoidy (CBD, CBG…) dokáží pomoci proti suché pokožce i akné. 

Mast

Mast je z většiny olej. Většinou se používá vazelína, ve které jsou rozpuštěny účinné látky. Olej se do kůže nevstřebá, ale zůstane na povrchu. Hodí se tak na extrémně suchou pokožku, například při atopickém ekzému. Olej vytváří na povrchu tenkou vrstvu, která drží vodu v kůži. Neřeší ale příčinu, jen pomáhá zmírnit důsledek. Mast oproti krému nehydratuje, ale promašťuje.

Nevýhodou je, že kůže je po nanesení mastná a zanechává fleky na oblečení.

Mast je vhodná jako první pomoc při suché pokožce. Je vhodné ji používat pouze na potřebná místa kůže, protože kůže pod mastí nemůže dýchat.


Pro každodenní péči o pleť i pokožku doporučujeme Vyživující krém s CBD. O tom, jak CBD dokáže pomoci proti suché pokožce, se dozvíte v tomto článku

Pokud potřebujete poradit, jaký krém si vybrat, nebo vás zajímá něco z oblasti konopí - napište nám. Rádi se s vámi pobavíme, poradíme a doporučíme ideální produkt pro vás.


Okomentovat

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny