RECEPT: Makové dukátky s mandlí
Vánoce se blíží mílovými kroky a pokud se chystáte na nějaké zdravější pečení, je na čase do toho trochu šlápnout. Perníčků, rohlíčků a lineckého je všude až až. Dnes jsme se rozhodli pro něco méně tradičního.
Ingredience:
- 85 g máku
- 100 g špaldové mouky
- 30 g kokosu
- 40 g změklého másla
- 3 lžíce čekankového sirupu
- 1 vejce
- + mandle na zdobení
Postup:
V misce smícháme mák, mouku a kokos, Přidáme máslo, čekankový sirup a vejce. Pečlivě zpracujeme kompaktní nelepivé těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na hodinu - dvě do lednice. Připravíme si plech a vyložíme jej pečícím papírem. Po uplynutí doby těsto vyndáme a rukama začneme dělat kuličky, které rozmáčkneme, aby vznikly dukátky a skládáme je na plech. Na každý do středu vtlačíme mandli. Pečeme na 180°asi 10 - 12 minut.
Klasika je sice klasika, ale tohle makové cukroví vás zaručeně příjemně překvapí. Kromě toho, že nádherně voní, taky perfektně chutná.