RECEPT: Bramborové šišky s mákem
Ať už jím říkáte šišky, noky nebo šulánky, máme je všichni rádi. Dnes si je připravíme s jednou vychytávkou. Aby byly ještě makovější, použijeme makovou mouku.
Ingredience:
- 500 g brambor
- 180 g hrubé mouky
- 20g makové mouky
- 1 vejce (vegan: rozmixovaná 1 lžíce lněných semínek s 3-4 lžícemi vody)
- 1/2 lžičky soli
- 150 g mletého máku
- 50 g práškového cukru
- 100 g másla (můžeme použít i makový olej)
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce do měkka a necháme vychladnout. Oškrábeme je a najemno nastrouháme.
- Přidáme mouky, vejce (gel ze semínek) a sůl. Vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme asi 1 cm široký válec a ten nakrájíme na 2-3 cm šišky. Ty můžeme ještě vyválet.
- Připravené šišky vložíme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu.
- V menším hrnci rozpustíme máslo. Šišky smícháme s mákem. Posypeme cukrem a zalejeme máslem. Můžeme zakápnou makovým olejem.
Recept připravil Joe.