RECEPT: Linecké s makovou moukou
První adventní neděli máme za sebou, tak je potřeba se pomalu začít připravovat na Vánoce. Začínáme vánoční inspiraci s lineckým. Použít můžeme makovou i konopnou mouku a upéct tak netradiční verzi nejoblíbenějšího cukroví.
Ingredience:
- 200 g jizerky nebo hladké mouky
- 100 g makové nebo konopné mouky
- 200 g másla nebo Hery
- 100 g práškového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky citronové kůry
- 1 lžička prášku do pečiva
- džem podle chutě
Postup:
1. Suroviny smícháme a vypracujeme těsto. To dáme na půl hodiny do ledničky.
2. Odleželé těsto dáme na pomoučenou desku a vyválíme na 3 - 4 mm.
3. Vykrájíme linecké vždy do páru. Do vrchní strany uděláme dírku.
4. Opatrně dáme na plech s pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170C.
5. Pečeme 7 - 10 minut.
6. Počkáme, až cukroví vychladne. Pak spodní stranu potřeme džemem a přilepíme na ni vrchní stranu s dírkou. Posypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!🍩